RIO® Otthoni Lézeres Szőrtelenítő Rendszerek

Válasszon otthoni használatra kifejlesztett lézeres szőrtelenítő rendszereink közül!

 

HOGYAN MŰKÖDNEK?

 

A kezelés alkalmával a kezelőfejből kibocsátott lézerfény a bőrön áthatolva, egészen a szőrtüsző tövéig jut, ahol energiája a pigmentet tartalmazó tüszőben elnyelődik, és hővé alakulva elégeti az osztódó sejteket, vagyis megsemmisíti a szőr gyökerét. Persze felmerül a kérdés, hogyan különbözteti meg a lézer a szőrtüszőt a bőrtől, miért nem a bőrünk ég meg. A lézer természetesen nem ismeri fel a szőrtüszőt, hanem a kezelt terület legsötétebb részén nyelődik el, ami bőrünk esetében a szőr maga, így a kezelés akkor a legeredményesebb, ha minél világosabb a bőrünk, a szőrszálak pedig minél sötétebbek. Tehát, ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a lézer lényegében kiégeti a szőröket, anélkül, hogy a bőrünkön maradandó égési sérülések keletkeznének.

 

 

A MEGFELELŐ BŐRTÍPUSOK

 

Az epidermisben található melanin szintén elnyeli az energiát és korlátozza a lézerfény behatolásának mélységét a bőrbe. A 808nm-es hullámhosszú fény lehetővé teszi a viszonylag sötét bőr és a világos bőrtípusok kezelését is. Mindazonáltal a lézeres szőrtelenítés nem alkalmas Afro-amerikai vagy fekete bőrtípusok kezelésére. A lézerrel történő szőrtelenítés nem hatásos a fehér vagy szürke színű haj eltávolításában sem, ilyen esetekben az elektrolízis merülhet fel megfelelő alternatívaként.

 

A bőrtípusok közti eligazodásban segítséget nyújthat Fitzpatrik bőr prototípus osztályozása:

 

BŐRSZÍN

BŐRTULAJDONSÁGOK

MAXIMÁLIS ERŐSSÉGI SZINT

Nagyon világos

Mindig leég, soha nem barnul le

Minden lézer erősségi szintnek megfelelőnek kell lennie

Világos

Mindig leég, nehezen barnul le

Világostól a halvány olajbogyóig

Enyhén leég, lassan lebarnul

Olajbogyószínűtől a barnáig

Ritkán ég le, könnyedén lebarnul

3-mas szintig

Sötétbarna

Nagyon ritkán ég le, nagyon könnyen lebarnul

Nem alkalmas lézeres szőrtelenítésre

Fekete

Soha nem ég, nagyon könnyen lebarnul

 

 

MIÉRT SZÜKSÉGES SOROZATOS ÉS KITARTÓ KEZELÉS?

 

A szőr minden ember esetében különbözően nő kortól, súlytól, anyagcserétől, hormonoktól, nemzetiségi hovatartozástól, gyógyszeres kezelésektől és más tényezőktől függően. Azonban minden szőrszál keresztülmegy három megkülönböztethető növekedési fázison:

 

  • Aktív növekedési fázis (Anagén fázis): 2-7 évig tarthat. Ezalatt a fázis alatt a szőrtüsző aktívan olyan sejteket termel, amelyek a szőrszál alapjai. A test bizonyos területeiben, mint például a fejbőrben, a többség (83 százalék) ebben a fázisban van. Az anagén fázis alatt a szőrnek rengeteg melaninja van.
  • Degradációs fázis (Katagén fázis): 10-20 napig tart, ami alatt a szőr abbahagyja a növekedést, de még nem hull ki.  A testünkön található szőrzet körülbelül 3-4 százaléka mindig ebben a fázisban van. A hajtüsző ekkor összemegy, és felkészül a szőr kihullatására.
  • Pihenő fázis (Telogén fázis): mely több hónapon keresztül is eltarthat. Ekkor a szőrszálak kihullnak és új szőrszál kezd el nőni. A szőrtüsző nem kezelhető ebben az időszakban.

 

 

 

A lézeres kezelés csak akkor hatásos, amikor a haj az aktív növekedési fázisban van. A Degradációs vagy Pihenő fázisban lévő hajszálaknak az aktív fázisba kell érniük ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen. Ezért többszöri és hosszú távú kezelések sorozata szükséges a hatékony és tartós szőrtelenítéshez.

 

 

Továbbá, egy kezelés alatt nem pusztítható el az összes aktív fázisban lévő szőrtüsző. Lesznek olyan szőrtüszők, melyekből soha nem nő szőrszál és lesznek olyanok, melyek ezentúl vékonyabb és világosabb szőrszálakat növesztenek és lesz néhány, melyekre alig lesz hatással egy kezelés. A kezeléseket ismételni kell annak érdekében, hogy azokat az aktív szőrtüszőket is elpusztítsuk, melyeket az első alkalommal nem sikerült. Ezeket az újranőtt szőrszálakat 2-4 hét múlva lehet majd észrevenni, az adott bőrterülettől függően. További folyamatos kezelések lesznek szükségesek annak érdekében, hogy az aktív fázisba lépő szőrtüszőket elpusztítsuk. A pihenő fázisban lévő szőrszálak számától függően a haj újranövekedése lesz tapasztalható addig, amíg gondosan tervezett kezelésekkel, az összes szőrtüszőt el nem pusztítjuk.

 

 

TESTRÉSZ

TÜSZŐ SŰRŰSÉG (CM2)

PIHENŐ FÁZIS

IDŐ A PIHENŐ FÁZISBAN

AKTÍV NÖVEKEDÉS

Fej

350

15 százalék

3 hónap

83 százalék

Karok

80

18 százalék

5 hónap

79 százalék

Lábak

60

18 százalék

6 hónap

79 százalék

Szakáll

500

68 százalék

10 hét

30 százalék

Felső ajak

350

64 százalék

6 hét

34 százalék

Hónalj

65

28 százalék

3 hónap

69 százalék

Mellkas/Hát

70

28 százalék

3 hónap

69 százalék

Szeméremszőrzet

70

25 százalék

3 hónap

71 százalék

 


Előtte


Utána

 

 

TUDOMÁNYOS TANULMÁNYOK

 

Harvard Orvostudományi Egyetem:
Dióda lézerrel történő szőrtelenítés tárgyában végzett tanulmány minden bőrtípuson

 

Kezelés: 25 hölgyön és 15 férfin a combjukon és hátukon levő általános, sötét szőrzetet kezelték.

 

Konklúzió: A 800 nm-es dióda lézerrel történő kezelés hatékony és hosszú távú szőrtelenítést eredményezett a közepes és erősebben pigmentált bőrtípusokon. Rövid távon a szőrnövekedés lassulása, hosszú távon pedig a tartós szőrzet csökkenés volt megfigyelhető. Ráadásul, az újranőtt szőrszálak vékonyabbak és világosabbak voltak.

 

Jinnah orvosi főiskola, Lahore, Pakisztán. Lézeres szőrtelenítés 800 nm-es diódalézerrel

 

Kezelés: 1000 hölgyön végzett retrospektív tanulmány, Fitzpatrik II. és VI. bőrtípusokkal

 

Konklúzió: Az 500 női alanyon, akiket az egész arcukon és nyakukon kezeltek, szemmel látható  70-80%-os szőrzet csökkenés volt megfigyelhető 5- 6 kezelés elteltével. Azokon a hölgyeken, akiket a többi bőrterületen  kezeltek, a szőr csökkenése magasabb arányban, 80-95%-osan következett be.

 

Harvard orvosi egyetem New Yorki lézerközpontja. Tartós szőrtelenítés pulzáló dióda lézerrel.

 

Kezelés: 92 pácienst két különálló létesítményben kezeltek, közülük 45 férfi és 47 nő volt, változó szőrszínnel és bőrtípusokkal. A kezeléseket 0,1,3,6 és 9 hónapon át végezték.

 

Konklúzió: A páciensek 89%-a jelentős, tartós szőrtelenítésről számolt be ebben a hosszú távú, folyamatosan kontrollált kísérletben. Több páciens majdnem 100%-os szőrcsökkenésről számolt be a második kezelés után. Az újranövő szőr tipikusan vékonyabb és világosabb volt, mely tovább növelte a kezelés utáni elégedettséget.

 

Az Esztétikai Sebészek Szövetsége, Japán  1999. Előadás.

 

Kezelés: Több központban végzett klinikai kísérlet  150 páciens részvételével. A kísérlet során 6 kezelést végeztek, mindegyiket 1-2 hónap különbséggel, az utolsó kezelést követően pedig 6 hónap utófigyeléssel.

 

Konklúzió: A nőneműek 93%-a és a hímneműek 80%-a jelentős, tartós szőrtelenítésről számolt be.

 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK

Hogyan készüljek elő a lézeres szőreltávolításra?

 

A lézeres szőrtelenítés nem igényel semmilyen speciális előkészületet. Mivel a szőrtelenítés világosabb bőrön a leghatékonyabb, kerülje a lézeres szőrtelenítés előtti napozást, szoláriumozást. A legjobb eredményeket 1-3 mm hosszú szőrszálakon lehet elérni, így amennyiben ennél hosszabb szőrzete, vágja le kicsit. A borotválkozás is egy jó megoldás, amennyiben a szőrszálak a gyökereknél még láthatóak maradnak.

 

Milyen lesz a bőröm a kezelés után?

 

Általában semmilyen változás nem észlelhető a kezelést követően. Enyhe pír előfordulhat, de normál esetben 24 órán belül eltűnik. A helyi bőrpírt a szűrtüszők elpusztítása okozza és a kezelés normális velejárójának tekinthető.

 

Milyen területeket kezelhetek?

 

A legtöbb helyről a szőrzet eltávolítható lézeres szőrtelenítés segítségével- a leggyakrabban kezelt felületek az arc, hónalj, lábak, mellkas, hát és bikinivonal. Nem ajánljuk azonban a lézeres szőrtelenítést szemöldökön.

 

Milyen gyakran ismételhetem a kezeléseket?

 

Amíg a szőrtüsző vagy az azt körülvevő bőr nem piros, fájdalmas vagy gyulladt, a kezelés 24 óra elteltével ismételhető. A legtöbben azonban várnak 3-4 hetet a kezelések között annak érdekében, hogy azonosíthassák, mely szőrszálak nőttek újra és melyek tűntek el végleg.

 

Hány kezelésre lesz szükségem?

 

A lézeres szőrtelenítő kezelések általában egy 6 hónapos időtartam alatt elvégzett 6 alkalmas kezeléssorozat után tekinthetőek hatékonynak. Ez persze személyenként változó a kezelt bőrterülettől,a szőrszálak sűrűségétől, a szőr növekedés ciklusától és színétől. A világos bőrön sötét szőrszálak reagálnak a legjobban a kezelésekre, azonban minden esetben több kezelés szükséges a látható és hosszú távú eredmények érdekében. Vannak olyanok, akiknek több és vannak akiknek kevesebb kezelésre lesz szükségük. Az első időszakban a szőr mennyiségének fokozatos csökkenését tapasztalja. Azok a hölgyek, akik férfihormonok túltengése miatt túlzott szőrnövekedéstől szenvednek, mindenképp több kezeléssorozatot hajtsanak végre.

 

Használhatok más szőrtelenítési módszereket is a kezelések alatt?

 

A lézeres szőrtelenítés csak úgy  működik, ha szőr van jelen a szőrtüszőben. Emiatt az olyan szőrtelenítési módszerek, melyek eltávolítják a szőrtüszőből a szőrszálat- gyantázás, epilálás, csipeszek- nem alkalmazhatóak a lézeres kezelések alatt. A szőrszálak színtelenítése szintén tilos, hiszen kivonja a pigmenteket a szőrszálakból és a lézeres kezelés hatástalan lesz. A borotválkozás, mikordermabráziós lemezek és szőrtelenítő krémek ideális választások lehetnek erre az időszakra.

 

Van szükség bármilyen utókezelésre?

 

A napozást és szoláriumozást a kezelés után legalább egy hétig kerülni kell. Amennyiben bőrét intenzívebben nap érheti, használjon napolajat/ napvédőkrémet. A kezelést követő 48 órán belül kerülje a klóros vízben úszást és a kád forró vízben fürdést.

 

Mi a különbség az IPL-es és lézeres szőrtelenítés között?

 

Mind a lézeres szőrtelenítés, mind az IPL (villanófényes) eljárás fényalapú technológia. Az IPL-lel ellentétben a lézer célzottan, lényegesen kisebb területen alkalmazható, éppen ezért a szőrtüszőben lévő melanint sokkal nagyobb energiával éri el, így biztosítva annak elpusztulását.

 

 

KOSÁR